Gdy odczuwamy dolegliwości związane z zapaleniem
pęcherzyka żółciowego musimy uświadomić sobie konieczność zmiany naszej
dotychczasowej diety.
Powinniśmy zacząć teraz stosować dietę niskotłuszczową z
ograniczeniem błonnika.
W odstawkę muszą odejść wszystkie nadmiernie tłuste
potrawy. Jeżeli do tej pory byliśmy zwolennikami tłustych, smażonych na oleju
mięs, wędlin z białą obwódką tłuszczyku dookoła musimy z nich zrezygnować.
Rezygnujemy również z tłustego nabiału, wszelkich wyrobów cukierniczych
smażonych na oleju. Niestety koniec również ze słodyczami pod każdą postacią,
ponieważ duża ilość cukrów nie będzie sprzyjała naszemu zdrowiu. Należy również
ograniczyć produkty zawierające dużą ilość błonnika.
W diecie stosowanej podczas zapalenia pęcherzyka
żółciowego dozwolone produkty to chudy nabiał, chude mięso,chude ryby,warzywa o
małej zawartości włókien takie jak na przykład pomidory bez skórek, papryka bez
skórki, młody szpinak, szczaw,zielona sałata. Dozwolone są również owoce, ale
bez skórek na przykład jabłka, banany, arbuzy,brzoskwinie, morele czy śliwki.
Zalecane są produkty pełnoziarniste, jednak w przypadku
pieczywa wskazane jest pieczywo czerstwe. Przygotowywane potrawy aby nie
podrażniły chorego organizmu powinny być gotowane.
Kategorycznie zabroniony jest alkohol.
Dieta ta nie sprawi że się wyleczymy ponieważ w przypadku
zapalenia pęcherzyka żółciowego najbardziej wskazana metodą leczniczą jest
zabieg. Jednak stosowanie się do powyższych zaleceń pozwoli przygotować się do
zabiegu i pozwoli zniwelować dyskomfort spowodowany chorobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz