wtorek, 11 września 2012

Jaką dietę stosować przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego

Gdy odczuwamy dolegliwości związane z zapaleniem pęcherzyka żółciowego musimy uświadomić sobie konieczność zmiany naszej dotychczasowej diety.

Powinniśmy zacząć teraz stosować dietę niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika.

W odstawkę  muszą odejść wszystkie nadmiernie tłuste potrawy. Jeżeli do tej pory byliśmy zwolennikami tłustych, smażonych na oleju mięs, wędlin z białą obwódką tłuszczyku dookoła musimy z nich zrezygnować. Rezygnujemy również z tłustego nabiału, wszelkich wyrobów cukierniczych smażonych na oleju. Niestety koniec również ze słodyczami pod każdą postacią, ponieważ duża ilość cukrów nie będzie sprzyjała naszemu zdrowiu. Należy również ograniczyć produkty zawierające dużą ilość błonnika.

W diecie stosowanej podczas zapalenia pęcherzyka żółciowego dozwolone produkty to chudy nabiał, chude mięso,chude ryby,warzywa o małej zawartości włókien takie jak na przykład pomidory bez skórek, papryka bez skórki, młody szpinak, szczaw,zielona sałata. Dozwolone są również owoce, ale bez skórek na przykład jabłka, banany, arbuzy,brzoskwinie, morele czy śliwki.

Zalecane są produkty pełnoziarniste, jednak w przypadku pieczywa wskazane jest pieczywo czerstwe. Przygotowywane potrawy aby nie podrażniły chorego organizmu powinny być gotowane.
Kategorycznie zabroniony jest alkohol.

Dieta ta nie sprawi że się wyleczymy ponieważ w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego najbardziej wskazana metodą leczniczą jest zabieg. Jednak stosowanie się do powyższych zaleceń pozwoli przygotować się do zabiegu i pozwoli zniwelować dyskomfort spowodowany chorobą.